2013. november 20., szerda

Novemberi gombák

Mostanában kevesebb "madaras" érdekességet hoztak a bocskaikerti erdőben tett sétáink, de az avarban annál inkább akadtak fotótémák. Egyes gombák ugyanis ilyenkor is hoznak még termőtestet és némelyikük egészen mutatósat is. Sajnos a határozásukban még mindig nem sikerült eléggé elmélyednem, így aztán ezúttal is Bőhm Éva Iréntől (Csukókától) kaptam segítséget. Köszönet érte!!!

Szóval elég sok a kerti tintagomba (Coprinus micaceus), amelynek már elfolyósodó példányait is megtaláltuk a gyerekekkel.

Kerti tintagomba (Coprinus micaceus)

Kerti tintagomba (Coprinus micaceus)
 Kifejezetten mutatós közelről a gyenge áltintagomba (Coprinus plicatilis), amelynek bordázott kalapja és a tetején található kis barna "korong" a legfeltűnőbb ismertetőjegye. Egyébként azért "áltintagomba", mert a valódi tintagombákkal ellentétben ez nem folyósodik el.

Gyenge áltintagomba (Coprinus plicatilis)

Az erdei út mellett találtuk a gyerekekkel az alábbi, első látásra pöfetegre emlékeztető "golyót". Ez az áltrifla. Talán nem is golyóra, hanem egy földön heverő krumplira hasonlít leginkább. Mérgező gombának tekintik, de ahogy olvastam, nálunk nemigen okozott még bajt. (Külföldön szarvasgomba hamisításra is használják.)
Nyeles áltrifla (Scleroderma verrucosum)

Nyeles áltrifla (Scleroderma verrucosum)

A fehér porhanyósgomba (Psathyrella candolleana) sem csúnya. 
Fehér porhanyósgomba (Psathyrella candolleana)

 A gomba világos lemezei idővel megbarnulnak:
Fehér porhanyósgomba (Psathyrella candolleana)
 A különös nevű könnyező szálkásgomba (Lacrymaria lacrymabunda) nevét onnan kapta, hogy a fiatal példányok lemezei vízcseppeket választanak ki. Ezt a jelenséget ezeken az idősebb példányokon már nem figyelhettük meg.
Könnyező szálkásgomba (Lacrymaria lacrymabunda)

Könnyező szálkásgomba (Lacrymaria lacrymabunda)

Jelen kollekcióból következik az egyetlen faj, amit magamtól is sikerült meghatározni. Ez a ráncos tintagomba. Néhány más tintagombához hasonlóan ehetőnek számít, de alkohollal együtt fogyasztva mérgezést okozhat.
Ráncos tintagomba (Coprinus atramentarius)

Ez egy viszonylag fiatal példány lehetett, mert a ráncos tintagomba  lemezei öregen elfolyósodnak és lecsepegnek. 
Ráncos tintagomba (Coprinus atramentarius)
 Az iskolai sportpálya mellett találtuk ezt a fatönköt belepő gombafajt. Ez a sörtés dücskőgomba. Elég változatos megjelenésű lehet, kedveli a napos helyeket, a szárazságot is elég jól bírja.
 Sörtés dücskőgomba (Lentinus strigosus)
 A gomba mellett a vöröstölgy jellegzetes levele is megfigyelhető.
Sörtés dücskőgomba (Lentinus strigosus)

Az itt bemutatott képek csak egy részét jelentik a november hónapban megfigyelt gombáknak. Néhány fajt a fotó és a felületes megfigyelés miatt nem lehetett meghatározni, más fajok a blog más részén kerültek bemutatásra. Lásd: http://pastijozsefcsaba.blogspot.hu/2013/11/fekete-hattyu-gombak-es-ugropok.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése