2017. január 10., kedd

Be nem fagyó vizeken

Nagy hidegben mindig érdemes a Tócó be nem fagyó vizére ránézni. Ezen a télen már többször próbálkoztam áttelelő madarakat keresni a vízfolyás Vértesi úti szakaszán. Legutóbb 5 erdei cankó is előkerült a tőkés és csörgő récéken, no meg az itt veszteglő szürke gémeken kívül. Utóbbiak most is itt voltak, és bár sütött a nap, a -17 fokos hideg olyan párát vont a víz fölé, hogy igazi kihívás volt az amúgy is bizalmatlan madarak fotózása. Így sikerült:

Szürke gém

Szürke gém
 A napokban többen is láttak itt hegyi billegetőt, alaposan átnéztem hát a Tócó medrét, partját, de sokáig hiába. Egészen a szennyvíztelep beömlő csatornájáig felgyalogoltam, itt egy átrebbenő karvaly szolgált némi látnivalóval. Valószínűleg egy korábbi zsákmányszerzési kísérlete során a bojtorján termése ráragadt a szárnyára, a képen is jól látszik a "csimbók". A repülésben szerencsére nem zavarta a nehezék.
Karvaly
Visszafelé ballagva végül felemás szerencsém volt. Sikerült megpillantanom a hegyi billegetőt, de olyan rövid ideig, hogy fotózására egyáltalán nem volt lehetőségem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése