2017. április 15., szombat

Repülő bölömbikák


Ma reggelre még napos, szélcsendes időt jósoltak, így újra megpróbálkoztam egy lessátras fotózással. A partimadarak "lecserélődtek", ezúttal tényleg voltak már réti cankók, nem is kevesen: legalább 22 példány nyüzsgött a kis vízálláson. 
Réti cankók
 Megjelent egy fehér gólya is, ő bátran közelebb jött, alig fért a látómezőbe:
Fehér gólya

Fehér gólya

Fehér gólya
 Közben gólyatöcsök is mutatkoztak néha, de korántsem volt olyan látványos a megjelenésük, mint legutóbb. Egyszer egy erdei cankó is beszállt rövid időre, de ő sem volt elég fotogén:-) Már éppen bontottam elfele a lest, amikor egy piroslábú cankó beröppent a vízre. Róla is készült már jobb képem, de nem az idén, így hadd álljon itt egy fotó erről a fajról is:
Piroslábú cankó
 Tíz-húsz évvel ezelőtt bizony nemigen gondoltuk volna, hogy a hazai természetvédelem címermadara, a nagy kócsag Debrecen város fő vízfolyásában, a Tócóban fog mutatkozni. Ez ma már korántsem olyan ritkaság: íme a példa:
Nagy kócsagok
 Úgy döntöttem, hogy érdemes lesz ránézni a Fancsikai tavakra is. Így hát arrafelé vettem az irányt. Szólt a kakukk, és akárcsak legutóbb, énekelt a cserregő nádiposzáta és szólt a nádi tücsökmadár több helyen. De más nádi énekes még nem jött, pedig itt lenne az ideje a nádirigónak, foltos nádiposzátának is. Ehelyett két furcsa gémszerű madár szállt át előttem: Bölömbikák!
Bölömbikák
 A bölömbikát ritkán lehet látni repülni, inkább a sűrűben hallatott "búgása" vagy "uhhmmogása" árulja el ottlétét. (Innen kapta a nevét is.) Azt mondják, ha repül, akkor az időváltozást jelent...
Bölömbika
 Barátrécék is úszkáltak a vízen, itt egy gácsér:
Barátréce
 A nagy kócsagok csőre ilyenkor egészen sötét, feketés színű, mégsem keverendő össze a kis kócsaggal. Nem csúnya madár egyik sem.
Nagy kócsag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése