2012. szeptember 23., vasárnap

Lovász-zug és Fancsika

Kevés benzinnel nem vállalkoztam ma távoli úticélra, így a Lovász-zugi tavakra és a szeméttelepre néztem csak rá. A tavakon most csak a sirályok mutatkoztak, azok is mind dankák voltak. Eltűntek hát a partimadarak, mint ahogy hamarosan eltűnik lassan az egész, halálra ítélt tórendszer is Debrecen térképéről. Szomorú és hihetetlen egyben számomra, hogy így ér véget egy jobb sorsra érdemes élőhely pályafutása... Talán ez a beteg, legyengült dankasirály lesz a témát legjobban illusztráló fotó:
A szeméttelep mellett az elmúlt napok esői után már csillog némi vízfelület. Néhány száz dankasirály és egy piroslábú cankó itt is előkerült, de a "nagysirályok" közül most csak pár fiatal sárgalábú mutatkozott. néhány nappal ezelőtt Molnár Márton egy ezüstsirályt is talált itt, nekem úgy látszik, ez a faj "mumussá" kezd válni...

*

Délután Blankával a Fancsikai tavakat látogattuk meg. A Fancsika I. tényleg eléggé le van apadva, de a Létai út felől azért több vízfelület akadt. Itt Blanka vette észre ezt a feketenyakú vöcsköt, amely nem zavartatta magát és partközelből is hagyta magát fotózni:

Halfogásban pedig lehet hogy ma eredményesebb volt, mint az néhány horgász, aki a sekély vizű tóban próbált ma rendületlenül zsákmányra akadni.

A tó többi részént 15 nagy kócsagot és 4 szürke gémet számoltunk, de akadt több tucat tőkés réce is. Sajnos a Fancsika II. meglátogatása már nem fért bele az időbe - no meg a benzinnel is muszáj volt spórolnom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése