2012. december 7., péntek

Ezüstök

Ma délelőtt végre akadt egy órám, így meglátogattam a szeméttelep sirályait. Az épülő új lerakó kavicságyán ezúttal is szívesen időztek a madarak és reménykedtem, hogy ma végre én is összefutok ezüstsirállyal. (Eddig sikeresen elkerültük egymást...) Az esély mindenképpen megvolt rá, hiszen Farkas Tibor és Papp Gábor a napokban itt már több példányát is megfigyelték a fajnak. Sajnos teleszkóp híján most csak a kézitávcsövemre meg a teleobjektívre hagyatkozhattam a határozáskor, ami nem könnyíti meg a nehezebb fajok azonosítását... Ezen a képen például a dankák között valószínűleg egy sztyeppi sirály látható, a jobb oldali, sötétebb madár meg inkább sárgalábú lehet.
 (A heringsirálynak ennél kontrasztosabb a hátmintázata a tapasztalatom szerint, de azért ez nem 100%...)

Az alábbi kép előterében látható madár azonban már tutira ezüstsirály. Ebben megerősített Gábor is.
Szerencsére ez a példány nemcsak közel volt, de még szépen be is mutatta magát:-)
Itt a világos szárny alulról...
Itt a nagyfedők mintázata...
Itt a szárnyon feltűnő világos ablak látszik jól, amelyek mind fontos bélyegek.

Nem sikerült viszont teljesen egyértelműen határoznom az alábbi képeken látható nagyobb sirályokat. A középső, álló madár valószínűleg sztyeppi, de a mellette ülőben nem vagyok biztos. Sárgalábú?


Második teles madárnak gondolnám az alábbi képen álló madarat. De mintha a megjelenő új tollazat túl világos lenne. Még ez is lehet ezüst?

Ezek már tényleg távoliak a biztos határozáshoz. A sötétebb (barnás) madarak a talányosak. Vagy mind sárgalábú vagy nem mind az...

Az alábbi két képen látható sirályoknak még egyszer nekifutok. Akinek addig is van tippje, az ne habozzon megosztani!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése