2017. június 11., vasárnap

Az ismeretlen szeméttelep

Ha az alábbi képet valaki megnézni, nem biztos, hogy arra tippelne, hogy a fotó Debrecenben készült. Arra meg talán még kevésbé, ahogy a város egyik egyáltalán nem a szépségéről nevezetes területén, a városi szeméttelepen készítettem. 
A rekultivált lerakó dombjai
Természetesen ez nem egy működő lerakó már, a korábbi évek rekultivációs programjának köszönhetően egy gyepes-dombos élőhellyel gazdagodott így a Vértesi út. De a most használt szeméttelep is szolgál érdekességekkel. Ilyenek mostanában a gólyák, amely faj egyedeiből mostanában például Papp Gábor 83 példányt is számolt a területen!
Fehér gólyák
A rekultivált és a működő lerakó között pedig szerencsére található egy vizes élőhely is, ami nem más, mint a csapadékvízzel feltöltött mélyedés. Amelynek növényzetében olyan fajok is előkerülnek, mint a nádi énekesek.
Énekes nádiposzáta

Foltos nádiposzáta

Foltos nádiposzáta

Foltos nádiposzáta
(Ugyanitt akadt még nádirigó és nádi tücsökmadár is.) Az sem csúnya látvány, amikor gólytöcsök húznak át a fejünk fölött, háttérben a kéklő égbolttal!
Gólyatöcsök
De a névadó "gólyák" is produkálnak érdekes dolgokat: A következő légibalettot a fehér gólyák mutatták be:
Fehér gólyák

Fehér gólyák

Fehér gólyák

Fehér gólyák

A figyelmemet ismét a már korábban említett nádi énekesre fordítottam. 
Énekes nádiposzáta
A vízállás partján egy már jókora almafa is növekszik. Idén a vadalma az év fája, ez nem hiszem, hogy az lenne, inkább egy eldobott almacsutkából kinőtt (kivadult) fának gondolom.


A sárga billegető is jelen van a területen.
Sárga billegető

Sárga billegető
A sordély a sármányfélék legértékesebb előforduló faja a területen. 
Sordély

A gólyatöcsöket már jópár alkalommal fényképeztem, most sem tudtam ezt megállni.
Gólyatöcs

Gólyatöcs
A fehér gólyákról már korábban volt szó. Az viszont nekem újdonság volt, amit itt a telepen csellengő, valószínűleg kajtár (nem ivarérett) gólyák egy része művelt. Fészket épített több pár is!
Fészeképítés közben

Fészeképítés közben

A vízen a gólyatöcsök mellett most még csak a barázdabillegetők jelentették az érdekességet. PEdig nagyon várommár a limikolákat!
Barázdabillegető



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése