2017. június 13., kedd

Rovarszépségek



Kinéztem a Fancsikára. Írhatnék most a szerkőtelepről, a búbos vöcsök családokról, a fészkelő feketenyakú vöcsökről és a számtalan szárcsafiókáról is. A mai nap valahogy mégis úgy alakult, hogy a rovaroknak jutott a főszerep. Ez a szitakötő például elég sokszor lebegett úgy helyben, hogy még autofókusz nélkül is próbálkozhattam a fotózásával:
Óriás szitakötő

A faj meghatározásában ezúton is köszönöm Kalmár Attila segítségét! A szitakötős honlapjukon egyébként is rengeteg érdekes információ található, de bevallom őszintén, eddig nem volt időm elmélyedni a részletekben: http://szitakotok.hu/

Szóval ez az óriás szitakötő, a mai napon ez lett a fajról a legjobb képem:
Óriás szitakötő

A Fancsika I. egyik szegletén jókora selyemkóró állomány található. Ennek a nem kívánatos invazív fajnak azért van egy érdekes előnye is: nemcsak a méhek, hanem a lepkék is előszeretettel látogatják. Jó pár vendégét sikerült is fotóznom ma. Itt van például egy gyöngyházlepke, talán a közönséges gyöngyházlepke faj képviselője.
Gyöngyházlepke
A következő fajnak még jobban megörültem. Kis rókalepke, vele azért jóval ritkábban találkozom. Sajnos a virágon való landolás után rögtön összecsukta a szárnyait, pedig az igazi fotó a "terpesztett" pozíció lett volna...
Kis rókalepke
A következő lepkével először Bocskaikertben talákoztam, így már nem volt ismeretlen a számomra. Ez a zöldes gyöngyházlepke.
Zöldes gyöngyházlepke
Az alábbi faj - bevallom - okozott egy kis fejtörést a számomra. Először nyárfalepkének gondoltam, majd a felvétel alaposabb szemügyre vétele után jöttem rá, hogy csupán a pókhálós lepke nyári nemzedékének képviselőjéről van szó. A faj tavaszi alajai még narancssárga alapszínűek és nem feketék, így nem véletlen, hogy volt idő, amikor ezt a sötét színű "változatát" egykor külön fajnak is gondolták.
Pókhálós lepke
Citromlepkével kora tavasszal is találkozhatunk. De nyáron is előkerül a faj egy-egy képviselője:
Citromlepke

Citromlepke

Hazaérve a kapunkon(!) fogadott egy újabb látványos rovar. Ez a szöcske, bár a zöld lombszöcskéhez hasonló nagyságú volt, sötétebb foltjaival eltért amattól. Ez a szemölcsevő szöcske. (A régi hagyomány szerint a harapása állítólag gyógyította a nem kívánatos bőrbetegséget:-)
Szemölcsevő szöcske

Szemölcsevő szöcske
Ha pedig már a látványos rovaroknál tartunk, ide tartozik az a szépség, amit Madarász Suli alatt talált Svintek Zsombor 3. b. osztályos tanuló. Orrszarvúbogár! Ez a ritka, védett faj most került elő Bocskaikertben először. Sajnos nem élő példányról van szó, a faj hímje ugyanis párzás után hamar elpusztul. Így is értékes és fontos adat, köszönet érte Zsombinak!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése