2018. március 24., szombat

Köd mögöttem

A hó még mindenütt látszik, bár azért megkezdődött már az olvadás. A Vértesi úti Tócó-szakaszhoz érve hatalmas köd burkolta be a tájat. Gyakorlatilag semmit sem láttam, csak a dankasirályok és barázdabillegetők hangja árulkodott arról, hogy lenne mit nézni... Néhány csilpcsalpfüzike, egy erdei cankó meg pár nádi sármány került csak látótávolságon belülre, és a köd csak nem akart feloszlani. Amikor megjelent a Nap, a Tócó tájképi értéke is megmutatkozott:

Tócókanyar a ködben
 A köd nem csúnya téma egyébként, de már nagyon vártam, hogy végre madarakat is láthassak.

Egész közel repült el fölöttem egy barna rétihéja, idén az első. A Vértesi út mentén ez volt a legérdekesebb madaras élményem. A következő úticélom a Köntösgát környéke volt. Addigra valamelyest javultak a fényviszonyok, a Kunhalom utca melletti vízálláson szedegető fenyőrigók között egy szőlőrigót is sikerült felfedeznem:
Szőlőrigó és fenyőrigó

A csatorna sáros oldalán szedegető énekes rigó is jobbra számíthatott, amikor március elején visszatért:
Énekes rigó

Énekes rigó a hóban
 Nem sokkal később egy újabb "jó" faj bukkant fel - sajnos csak egy pillanatra. Erdei szalonka!!! Majdnem pontosan 20 évvel (1998. október 30-án) ezelőtt találkoztam már vele, nem is olyan messze a mostani helyétől. Nem túl gyakran kerül tehát a szemem elé:-)
Erdei szalonka
 Jó bélyeg a fajra a madár "pocakja" meg a csőrének a hossza. Ha tovább tudtam volna figyelni, a viszonylag lassú repülése is észlelhető lett volna. Most hamar eltűnt az ágak takarásában.
Erdei szalonka
 A Köntösgáti legelő is szomorú képet mutatott - legalábis a bíbiceknek biztosan nem tetszett ez a látvány:
Bíbic a hóban
 A legelő északi sarkában viszont egy jókora vízállás fogadott, ami már alig-alig volt jég alatt.




Barázdabillegetők, fenyőrigók, seregélyek táplálkoztak rajta, majd egyszercsak egy újabb érdekes madárfaj is előkerült. Parti lile! Májusi meg nyár végi vonulásán már sokat láttam a fajt, de havas-jges környezetben még új volt a látványa: 
Parti lile

Parti lile

 Hogy népszerű hely ez most a madarak között, azt a hóban látható sok lábnyom is megmutatta:

Nyomok a hóban

Madárlábnyomok
 Időközben a Nap is kisütött. Sajnos a parti lile eltűnt, de a fenyőrigó vállalta a fotózást:
Fenyőrigó

Akárcsak egy újabb énekes rigó is:
Énekes rigó
 Ezen a télen már többször sikerült fenyőrigót fotóznom, de jó fényben, víztükörrel most is filmre (azaz memóriakártyára) kívánkozik a látvány:
Fenyőrigó
 Ezen a képen éppen elnyelni készült egy gilisztát:

Ezért szeretik hát a vizes legelőket, gyepeket felkeresni. Valószínűleg más táplálékot is találnak ilyenkor, de most legalább négy gilisztazsákmányolást figyelhettem meg részükről. Egy példány még közelebbről is megmutatta magát:


Az átrepülő bíbiccsapat - köztük egy seregéllyel - is szürreális látvány volt. Akárcsak a barázdabillegető meg az örvös galamb. Pedig az idő nekik dolgozik - csak kitavaszodik már végre!
Bíbicek

Barázdabillegető

Bíbic a hóban

Örvös galamb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése