2013. július 15., hétfő

Akkor megyek, amikor jól esik...

A debreceni hulladéklerakó egykori nem "eukonform" hegyei szépen tünedeznek. A helyükön kialakult mélyedésben szerencsére még mindig akad némi víz, így jó eséllyel lehet partimadarakat megfigyelni. No, nem a partifecskékre gondolok - bár igazán örömteli volt e faj tömeges megjelenése és költése is a területen - hanem a madarászok által talán leginkább kedvelt fajcsoportra, a limikolákra. Ide tartoznak például a cankók, a partfutók, sárszalonkák, de a gólyatöcsök is. Utóbbi faj idén ismét költött a területen, a Lovász-zugi tavakon egész kis telepük alakult ki, jelen vízálláson szintén akadt néhány pár. A fiókák már termetesek, amit az alábbi kép is bizonyít:



A délutáni fény egészen jó választásnak bizonyult, hiszen a vízállást nyugatról szegélyező útról kiválóan meg lehetett figyelni a madarakat. Ráadásul autóból, ami nem elsősorban a kényelmet szolgálta, hanem álcaként működött. Persze volt, ahol takart a növényzet, de ahol nem, ott bepillantást nyerhettem a "tavacska" életébe. Sok réti cankó mozgott, de akadt billegetőcankó és erdei is. Igyekeztem mindet alaposan átnézni, mert előbb-utóbb illene már valami ritkaságnak is előkerülni. Az alábbi kép jobb oldalán látható különös megjelenésű (nyúlánk, sárgás lábú, rövid szemsávú) réti cankó például gondolkodóba ejtett. Mégis, ha a mellette álló "klasszikus" fajtársával vetem össze, nem tűnik annyira extrémnek, hogy felmerüljön mondjuk a sárgalábú cankó lehetősége. (Pedig de jó lett volna!!!)

Balra a klasszikus, jobbra az "unortodox" réti cankó
Ugyanaz a kép, kissé nagyítva.
Közben egyre borultabb lett az idő és már nem is volt akkora előny, hogy nyugati irányból szemlélődöm. (Nem sok ellenfényt kaptam volna a másik oldalról sem:-(() Azért elvergődtem a kocsival az út végéig, ahol danka-, sárgalábú- és heringsirályok között gulipánok és gólyatöcsök mellett ez az idén általam kevés alkalommal megfigyelt faj is előkerült. Fiatal bütykös ásólúd! Az úszkáló, fürdő madarat megörökítettem a borult idő ellenére is, pedig közben még az eső is eleredt.
Fiatal bütykös ásólúd


Fürdés közben...

Sőt, nemcsak eleredt az eső, hanem már egyenesen zuhogott is. Annyira, hogy már kocsiból sem nagyon tudtam fotózni, a nyitott ablakon ugyanis egyre több víz került a felszerelésre is. Így ezzel az ázó réti cankóval kellett ma befejeznem a túrámat. 
Réti cankó



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése