2017. július 23., vasárnap

Eltűnő vizeken

Alig egy hete néztem rá a Vértesi úton található vízállásra és már csak töredékét találtam a korábbi kiterjedt vízfelületnek:
Eltűnőben a vízállás...

 Ha ez a hőség és szárazság tovább tart, akkor már nem sok lehetőségem lesz itt fotózni és madarászni, így aztán a mai reggel talán az utolsó próbálkozásom voltidén a kis "oázist" felkereső madarak megörökítésére. Világos van, amikor elhelyezkedem a sátorban, de bízom benne, hogy a víz jelenléte csalogatóbb lesz a madarak számára, mint az odaérkezésem miatti rövid riadalom. Így is történt. Pár perc múlva már fiatal dankasirályok jelennek meg a látómezőben. Egyikük egész közel oltja a szomját:

Dankasirály

Ivás közben (dankasirály)
Egy öreg gólyatöcs is megjelenik, a fiatalok ezúttal nem mutatkoznak. 

A hulladéklerakó kerítésén szarkák és dolmányos varjak várakoznak.
Szarkák és varjak

Egy-egy példány lejön inni a vízálláshoz, így őket is megörökíthetem: 
Szarka

Szarka
Hirtelen valami madár landol a sátram tetején. Kinézni nem tudok, csak a lábának kaparászásából sejtem, hogy mi lehet. Aztán csak sikerül megpillantani: szintén egy fiatal, még tapasztalatlan szarka szállt rá a leshelyem tetejére. (Öreg szarka ilyen meggondolatlanságot nem csinálna!)

Szerencsére partimadarak is mozognak, ha nem is olyan számban, mint ahogy azt vártam. Billegetőcankó tükörképében is gyönyörködhetek ezúttal:
Billegetőcankó
Közben a másik kémlelőnyíláson is kilesek, ahol fiatal fácánok mutatkoznak:
Fácánok

A vízállás partján egy fiatal sárgalábú sirály tűnik fel.
Sárgalábú sirály

Sárgalábú sirály
Közben a fácánok mellett egy sirálytetemre szarkák gyűlnek. Hogy őket lencsevégre kaphassam, le kell vennem a fényképezőt az állványról. Ebben a pillanatban leszáll a kémlelőnyílás elé egy gólyatöcs! Pont oda, ahová eddig a teleobjektívem nézett. Halkan, de villámgyorsan teszem vissza a szerkezetet az állványra és szerencsém van: néhány kockát még tudok készíteni a "szuperközelre" bejött madárról:
Gólyatöcs-portré

Gólyatöcs

Amikor megunka a pózolást és elrepül, visszatérek a szarkakonzílium dokumentálásához:

A vízen a billegetőcankó mellett csak réti cankók tartózkodnak. 
Billegetőcankó a háttérben rétivel

A billegetőcankó egyszer úgy gondolja, hogy ő sem akar lemaradni a mai felvételről és közelebb jön:
Billegetőcankó

Billegetőcankó
A cankók élete sem fenékig tejfel. Időnként előfordul például, hogy kagylóba lép egy példány és csak a lába elvesztésével tud megszabadulni. Ez történhetett az alábbi képen, a bal oldali réti cankóval is, amelynek hiányzik az egyik lába. (A jobb oldali csak behúzta maga alá az egyik "futóművét). A rokkant madár egyébként egy lábon szökdelve közlekedett, de láthatóan táplálkozni, repülni jól tudott így is, valószínűeg megszokta már a sorsát.
Réti cankók
A lessátorban közben egyre nagyobb lett a forróság. Több madárra már nem számítottam, így néhány csoportképpel búcsúztam el a cankóktól és egyben a vízállástól.

Cankók

Cankók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése